Puisto
Keskellä Kokemäenjokea sijaitsee luonnonpuisto, Kirjurinluoto, jossa Viksu asustelee kesäisin. Seikkailureitti mutkittelee pitkin luotoa, joka on kokonaisuudessaan hoidettua vehmasta puistoa kukkasineen, pensaineen, koristekasveineen ja käytävineen. Täältä löytyy monenlaista tekemistä kaiken ikäisille.

Viksun pesä
Viksun uusi oma pesä sijaitsee lähellä palvelurakennusta koivujen katveessa. Viksu on tavattavissa pesällään kesäisin toukokuun lopulta elokuun puoliväliin. Viksulle osoitettuja kirjeitä ja piirustuksia otetaan vastaan Kahvila Viksussa.


Pelle Hermannin leikkipuisto
Leikkipuisto on saanut nimensä sirkuspelle Hermannista, joka tuli aikanaan tutuksi Pelle Hermanni -kirjoista sekä Pikku Kakkosen lastenohjelmista. Leikkipuistosta löytyy televisiosta tuttu Pelle Hermannin sirkusvankkuri ja Äitiliinin mökki.
Entä mitäpä sirkus olisi ilman areenaa?
Vankkuria ja Äitiliinin mökkiä vastapäätä sijaitsevalle areenan katsomoon mahtuu kaksisataa lasta katsomaan vierailevia tähtiä: taikureita, näytelmä-, musiikki- ja tanssiryhmiä. Näistä tapahtumista ilmoitetaan tapahtumakalenterissa.

Kesäpäivänä Pelle Hermannin leikkipuiston lasten kahluualtaassa voi myös polskutella käsipohjaa tai uittaa purjevenettä, ottaa virkistävän suihkun tutun pellehahmon alla tai vilvoitella Hermannin huvimajan varjossa. Leikkikentältä löytyy mm. hiekkalaatikoita, keinuja, torni kiipeilyverkkoineen ja putkiliukumäkineen. Leikkipuistossa on myös pelialue, jossa lapset voivat kirmailla pallon perässä tai lennättää vaikka leijaa.

Merirosvolaiva
Pelle Hermannin leikkipuiston vierestä löytyy Merirosvolaiva satamineen, joka on oikea paikka virittäytyä merirosvotunnelmaan kiipeilemällä laivan verkoissa, liukua liukumäkiä ja kävellä riippusiltaa pitkin kannelta toiselle. Isolla hiekkakentällä mahtuu myös tekemään hiekkalinnoja.

Kuunari Tähti
Esteetön leikkilaiva Kuunari Tähti sijaitsee Pelle Hermannin leikkipuiston vieressä. Kuunariin pääsee myös pyörätuolilla.

Lilliputin maa
Pienten lasten käyttöön suunnitellusta Lilliputin maasta löytyy perheen pienimmille omia leikkitelineitä, liukumäkiä ja keinuja. Lilliputin maa sijaitsee pienten kumpareiden välissä, omassa pienessä laaksossa hieman erillään isompien lasten leikkipaikoista osittain aidatulla alueella.

Kolmen Karhun Puisto
Isommille lapsille, 10- 12-vuotiaille, löytyy huimimpiin leikkeihin monenlaisia kiipeilytelineitä, torneja verkkoineen ja putkiliukumäkineen Kolmen Karhun puistosta. Puistosta löydät myös karhuperheen omalta pesältään. Puisto jää Pelle Hermannin puiston ja Lilliputin maan väliin.

Angry Birds -puisto
Uutuutena alueella, aivan Pelle Hermannin leikkipuiston vieressä,  on Angry Birds –puisto monine jännittävine ja uusine vempaimineen; Liukumäki, erilaisia kiipeilytelineitä, linnunpesä, ritsa, hissi, jolla pääset ylhäältä alas.

Lasten Liikennepuisto

Puistossa on käytössä kymmenkuunta polkupyörää ja kahta kokoa polkuautoja
(20 kpl). Yhteensä noin 30 ajopeliä. Tule lapsesi kanssa tutustumaan liikennepuiston autoihin ja sääntöihin. Liikennepuiston ovat lahjoittaneet Porin kaupungille MLL Porin yhdistys ja Porin Lasten- ja Nuortensuojelusäätiö.
Kirjurinluodon suurtapahtumien aikaan liikennepuisto pidetään suljettuna


Liikennepuisto Uimaranta
Kirjurinluodossa Kokemäenjoen rannasta löytyy oma uimaranta, jossa lapset voivat uida ja kahlata matalassa rantavedessä, tehdä hiekkalinnoja rannalla sekä leikkiä ja pelata nurmialueella. Isommille löytyy myös lentopalloverkko rannan läheisyydestä. Rannalla on myös suihku, jossa voi käydä huuhtelemassa leikkien jälkeen hiekat pois. Kaikki Kirjurinluodon palvelut ovat lähettyvillä, mutta aivan rannan läheisyydessä palvelee Taavi-kioski. Omien eväiden syömiseen löytyy myös pöytiä nurmialueelta.

Kirjurinluoto Arena
Kirjurinluodon pohjoisosasta löytyy Kirjurinluoto Arena, joka koostuu kumpuilevista nurmialueista ja asfaltoiduista väylistä. Paikka on mitä mainioin kesäisin rullaluisteluun ja talvella pulkkamäkeen sekä hiihtoon. Kirjurinluoto Arena on Pori Jazz -festivaalien ja Sonisphere -festivaalin aikana konserttien käytössä ja alueelle ei ole vapaata pääsyä. Arena sijaitsee aivan Pormestarin sillan vieressä, jonka kautta pääsee Kirjurinluotoon kävellen ja pyöräillen.

Liitokiekkorata
Kirjurin frisbeegolfpuisto avattiin keväällä 2009. Rata on hyvin suosittu ja mukava lisä Kirjurinnluodon tarjontaan. Liitokiekkoilu sopii kaiken ikäisille niin miehille kuin naisille. Lisätietoa, tuloskortin ja ratakartan saat osoitteesta http://mustavaris.com

Satakunnan Vihertietokeskus
Satakunnan Vihertietokeskus toimii yhdyssiteenä puutarhaharrastuksesta kiinnostuneiden henkilöiden kesken. Sen toiminnan tarkoituksena on lisätä kiinnostusta ja mahdollisuuksia puutarhaharrastukseen, puutarhan rakentamiseen ja hoitoon, hyötykasvien kotitarveviljelyyn sekä ympäristön- ja maisemanhoitoon. Vihertietokeskuksessa on asiakkaiden käytössä käsikirjasto, luentotila, katoksellinen piha-alue ja näytealueita.

Vapaa pääsy, puhelin (02) 641 1333.

Näyttelypuutarha
Hanhipuisto on koko perheen näyttelypuisto, jossa esitellään Porin seudulla hyvin kestäviä ja viihtyviä monivuotisia puu-, pensas- ja kukkakasveja. Puistosta löytyy kattava valikoima eri koristekasveja ja niiden kasvumuotoja. Kasvien tunnistamista helpottavat nimilaput, joista käy ilmi sekä kasvin suomalainen että tieteellinen nimi. Hanhipuisto on vapaasti auki yleisölle, puhelin (02) 641 1333.

Sauvakävelyreitistö
Luotojen uusi sauvakävelyreitti soveltuu myös muuhun ulkoiluun. Reitti kulkee osin vanhoja Kirjurin sorapolkuja ja luotojen sorateitä pitkin. Uudet kivituhka- ja hakepohjaiset reitin osuudet kulkevat peltoalueella ja puustoisessa jokivarressa. Reitit kulkevat osin tuttuja Kirjurinluodon reittejä, mutta näiden lisäksi uutta polkuverkostoa on rakennettu Raatimiehenluotoon, Hevosluotoon ja Kvistiluotoon. Koko reitin pituus on 7,3 kilometriä. Lue lisää


Polsan reitti
Polsan reitti on Hanhipuistosta Polsanluotoon tehty luontoreitti, jossa voi
tutustua monipuoliseen vesi- ja kosteikkokasvillisuuteen sekä kuunnella ja
havainnoida alueen rikasta linnustoa. Osa Polsan reitin varrella olevasta
kasvillisuudesta on istutettua, jotta kulkija voi tutustua eri lajeihin
poikkeamatta polulta. Polsan reitillä pääset ylittämään juovan sillan kautta tai uudella lossilla. Puhelin (02) 641 1333.

Luotojen lenkit
Kirjurinluodon lenkki, 1,3 km, kiertää luodon kaakkoisosassa Taavi-sillalta Pormestarin sillan vierestä Raumansillalle ja uimarannan kautta takaisin alkuun. Matkan varrella on mm. nuotiopaikka makkaranpaistoa varten.

Luotojen lenkki, 3,4 km, kiertää koko luodon puistoalueen Taavi-sillalta, Kirjurinluoto Arenan takaa Hanhipuiston kautta uimarannalle ja takaisin Taavi-sillalle.

Näillä lenkkipoluilla on koirien ulkoiluttaminen sallittu kytkettynä. Muistathan varata pussin mukaan koiran jätöksiä varten.

Eväsretket, nuotiopaikka
Kirjurinluodon alueella on retkipöytiä ja penkkejä, joissa voi nauttia omista eväistä luonnon keskellä. Kesäisin nurmelle voi myös levittää viltin ja nauttia eväistä piknik-tunnelmassa. Pormestarin sillan kupeessa, luodon itäosassa, on nuotiopaikka makkaranpaistoa varten.

Kirjurinluodon eläimet ja linnut
Luodon alueen aitauksessa asustaa kesäaikaan uteliaita pikkukilejä, jotka ilostuttavat luodolla vierailevia reippaalla puuhastelullaan. Sorsaperheet viihtyvät alueen lammessa ja lintuaitauksessa on riikinkukkoja sekä erilaisia kanalintuja. Alpakkaperhe asustaa aitauksessa Kirjuinluodontien varressa.